Glaskunst

Glaskunst

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie hebben in glaskunst dan kan je een kijkje nemen in het atelier van Kunstschilder Atelier van Dam in Alphen aan de Rijn. Het is ontzettend leuk om in het atelier van de kunstenaar zelf te kijken. Dan weet je wie het werk maakt, hij kan je de wonderen van het glas zelf laten zien en de verhalen omtrent de producten, de prachtige kunstwerken erbij vertellen. Op deze manier gaan de kunstwerken leven en al helemaal met glaskunst. Zo kan de kunstenaar vertellen wat de verschillende technieken zijn en ook kan je een kijkje nemen in de keuken van de kunstenaar. Hij kan je uitleggen hoe het bewerken en verwerken van glas in zijn werk gaat. Welke temperaturen er voor nodig zijn om het glas te smelten en hoe lang het duurt om een oven weer te laten afkoelen. Het hele proces is tijdrovend maar absoluut de moeite waard.

 

Hoe ontstaat glas

 

Soms kan glas al een kunstwerk van zichzelf zijn en soms is het gewoon doorzichtig. Maar, wat is glas eigenlijk en hoe is het ontstaan? Heel lang geleden, ongeveer 5000 jaar voor Christus is de ontdekking door de mens toevallig geweest. Het eerste glas is op een natuurlijke wijze ontstaan, namelijk in woestijnen. Door extreme verhitting van zand is miljoenen jaren geleden glas ontstaan. Een andere natuurlijke oorsprong is het verglazen van lava geweest. Dus, glas wordt gemaakt van zand.

 

Verschillende technieken

 

Fusing is een techniek in de glaskunst. Daarbij wordt een bepaald glassoort gesmolten in een oven. Bij een bepaalde warmte gaat het glas smelten en kan je het in een bepaalde vorm krijgen. Het smelt dan in de vorm zoals bijvoorbeeld een schaal. Ook kan je het in een bepaalde vorm het in zand leggen en dan smelt het in die vorm. Meestal worden er mallen gebruikt.

Glas In Lood is een andere techniek. Hierbij worden stukken glas op maat gemaakt en wordt het in het lood vastgeklemd. Hierbij wordt het glas niet gesmolten. Het wordt vaak in kerken gebruikt, daar zie je de prachtige ramen in mooie kleuren en taferelen. Een genot om naar te kijken. Zo zie je bij sommige mensen ook dat ze glas in lood ramen hebben. Die zie je vaak in oude huizen. Maar je kunt er ook mooie kunstwerken van maken die je dan voor je raam kunt hangen. Dan schijnt het licht erdoor en dat is prachtig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *