Italiaan Hellevoetsluis

Lekkere Italiaan Hellevoetsluis

De Italiaanse keuken heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld. Hoewel het Italië dat je nu kent zich pas vormde in de negentiende eeuw. Kun je de Italiaanse keuken terug herleiden naar de vierde eeuw voor Christus. Cultuur en eten waren in die tijd erg belangrijk voor de mensen. In die tijd had je zelfs al kookboeken. Door de eeuwen heen hebben buurlanden, koks, landveroveraars, politieke onrust en de ontdekking van verschillende groenten en specerijen de ontwikkeling ervan beïnvloed.

 

Hoe is de Italiaanse keuken tot stand gekomen?

De Italiaanse keuken begon zich te vormen na de val van het Romeinse rijk. Toen begonnen verschillende steden zich te scheiden en hun eigen tradities te vormen. Er werden toen veel verschillende soorten brood en pasta ontwikkeld en gemaakt. Er was een brede variatie in kooktechnieken en bereidingen. Het land is daarna lange tijd opgesplitst en beïnvloed door omliggende landen zoals Frankrijk, Spanje en Centraal-Europa. Dit en de handel en de ligging aan de Zijderoute met zijn routes naar Azië waren van invloed op de lokale ontwikkeling van bijzondere gerechten. Vanwege de verschillende klimaatomstandigheden en de ligging nabij de zee. Waren er van regio tot regio verschillende voedingsmiddelen en specerijen verkrijgbaar. De regionale keuken wordt vertegenwoordigd door enkele van de grote steden in Italië. Milaan staat bijvoorbeeld bekend om haar risotto’s. Triëst staat bekend om haar multiculturele gerechten. Bologna staat bekend om haar tortellini. Napels staat bekend om haar pizza’s. Deze gerechten kun je bij verschillende italianen in Nederland ook eten. Zoals een Italiaan Hellevoetsluis.

 

Italiaans eten in de oudheid

De eerste bekende Italiaanse voedsel schrijver was een Griekse Siciliaan genaamd Archestratus. Hij kwam uit Syracuse en leefde in de vierde eeuw voor Christus. Hij schreef een gedicht waarin hij het had over het gebruik van kwalitatieve en seizoensgebonden ingrediënten. Hij zei dat smaken niet moeten worden gemaskeerd door specerijen, kruiden of andere smaakmakers. Hij hechtte een groot belang aan de simpliciteit van eten en gerechten.

 

Eenvoudige gerechten

Naarmate het Romeinse rijk zich verder ontwikkelde werd eenvoud achter gelaten en vervangen door een cultuur van gastronomie. Tegen de tijd dat de re coquinaria werd gepubliceerd in de eerste eeuw na Christus, bevatte het vierhonderd zeventig recepten waarin veel specerijen en kruiden werden gebruikt. De Romeinen hadden Griekse bakkers in dienst om brood en geïmporteerde kazen uit Sicilië te produceren, aangezien de Sicilianen de reputatie hadden de beste kaasmakers te zijn. De Romeinen fokten geiten om te slachten. Ook verbouwden zij artisjokken en prei.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *